2023'ün dünyada en çok satan ilk 20 ilacı..
Küresel satışlara göre 2023’ün en iyi 20 ilacı sıralamasında göze çarpan sürpriz yükselişler ve düşüşler var
2 Temmuz 2024 - 00:46

Pfizer ve Moderna'nın ürettiği Covid-19 aşılarının, ilaç endüstrisinin satış listelerinde üst sıralara çıkıp uzun süredir güçlü olanların yerini eşi benzeri görülmemiş satışlarla alması üzerinden birkaç yıl geçti.

Ancak 2023 yılı büyük patent sürelerinin dolması, zayıflama ilaçlarının yükselişi ve diğer yeni dinamiklerle dolu olduğundan, küresel satışlara göre yılın en iyi 20 ilacı sıralamasında da oldukça sürprizler vardı.

Merck'in onkoloji kralı Keytruda geçen yıl zirveye yükseldi ve şapkasına bir tüy daha ekledi. Çeşitli kanser türleri ve evrelerinde 30'dan fazla endikasyonla PD-L1 inhibitörü herhangi bir durma belirtisi göstermiyor. 25 milyar dolarlık küresel satışla ilaç, Merck'in geçen yılki toplam gelirinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu. Keytruda'nın satışlarının bu yıl 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

“Keytruda, AbbVie'nin Humira'sını 9 yıl sonra geçerek 1. sıraya yükseldi”

Keytruda daha önce, Pfizer ve BioNTech'in Comirnaty'si 2021'de AbbVie'nin Humira'sını devirene kadar arka arkaya dokuz yıl boyunca dünyanın en çok satan ilacı unvanını elinde bulunduran AbbVie'nin Humira'sının hemen gerisinde kalmıştı.

Şu anda listede 2. sırada yer alan Humira, ABD'deki münhasırlığını kaybetmesinin ardından biyobenzer rekabet akınıyla karşı karşıya kaldıktan sonra en üst sırayı korumayı başardı. Bristol Myers Squibb'in Revlimid'i gibi yakın zamanda taklitçi rekabetle karşı karşıya kalan diğer ilaçlar da aynı şeyi söyleyemez.

“Revlimid, jenerikleri nedeniyle listenin en altına indi”

Yıllarca ilk 5 ilaç arasında rahatça yer alan Revlimid, 2022'de jeneriklerle karşı karşıya gelmeye başladı ve geçen yıl taklitçiler kan kanseri ilacını listenin en altına, 19. sıraya itti. Sadece iki yıl içinde Revlimid'in yıllık satışları neredeyse yarı yarıya azaldı.

Listenin başındaki BMS ve Pfizer'ın kan sulandırıcı ilacı Eliquis ile Gilead Sciences'ın önde gelen HIV ilacı Biktarvy gibi olağan şüphelilerin yanı sıra, Novo Nordisk'ten gelen yeni bir ilaç, yılın belki de en sıcak ilaç arenasını yansıtıyor.

“Obezite alanına büyük ilgi gösterildi”

Ozempic ve semaglutid bazlı muadilleri geçen yıl herkesin dilindeydi, obezite alanına büyük ilgi gösterildi ve çok sayıda ilaç üreticisi kendi ürünlerini geliştirmek için harekete geçti.

Novo'nun Ozempic'i, 2017'den bu yana Tip 2 diyabeti tedavi etmek için FDA tarafından onaylandı, ancak son yıllarda kilo verme faydaları nedeniyle hızla popülerlik kazandı. Ateşli talep sınıftaki diğer ilaçlara da yayıldı ve Novo artık Wegovy'de obeziteye özel bir marka pazarlıyor.

2024 sıralamasında GLP-1 ilaç sınıfından daha fazla ilacın yer alması muhtemel. GlobalData'nın tahminine göre, GLP-1 ürünleri bu yıl yıllık yaklaşık 50 milyar dolarlık satışla PD-1 inhibitörlerinden en çok satan ilaç sınıfında başı çekecek.

İlk 20 ilaç sıralamasına eklenen diğer yeni ürünler arasında Novartis'in kalp ilacı Entresto ve AbbVie'nin bu yılın başında Humira satışlarını aşmaya aday Skyrizi yer alıyor.

2023’ün en çok satan 20 ilaç listesi

1. Keytruda

Şirket: Merck & Co.
2023 satışları: 25 milyar dolar
Hastalıklar: Melanom, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, baş ve boyun kanseri, klasik Hodgkin lenfoma, primer mediastinal büyük B hücreli lenfoma, mesane kanseri, mikrosatellit dengesizliği-yüksek veya uyumsuzluk onarımı eksik kanser, mide kanseri, yemek borusu kanseri, rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri, safra yolu kanseri, Merkel hücreli karsinom, böbrek kanseri, endometriyum kanseri, tümör mutasyon yükü yüksek kanser, kutanöz skuamöz hücreli karsinom, üçlü negatif meme kanseri

AbbVie'nin Humira'sının ABD pazarındaki tekelini kaybetmesi ve pandeminin sonunda COVID aşılarına olan talebin düşmesiyle birlikte Merck & Co.'nun Keytruda'sı nihayet   2023'te dünyanın en çok satan ilacı unvanını elde edebildi.

2. Humira

Şirket: AbbVie
2023 satışları: 14,4 milyar dolar
Hastalık: Romatoid artrit, jüvenil idiyopatik artrit, psoriatik artrit, ankilozan spondilit, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, plak sedef hastalığı, hidradenitis suppurativa ve üveit

Bir zamanlar dünyanın en çok satan reçeteli ilacı olarak tahtın tepesinde oturan Humira, 2023 yılı boyunca bir dizi Humira biyobenzerinin piyasaya sürülmesiyle, satışlarında kademeli olarak düşüş yaşandı.

3. Ozempik

Şirket: Novo Nordisk
2023 satışları: 95,7 milyar Danimarka kronu (14 milyar $)
Hastalık: Tip 2 diyabet, diyabet hastalarında kardiyovasküler riskin azaltılması

Novo Nordisk, süperstar GLP-1 diyabet ilacı Ozempic (ve ilacın obezite kardeşi Wegovy) ile büyük başarı elde etmeye devam ederken, Danimarkalı ilaç üreticisi tedarik kısıtlamaları ve kozmetik kilo kaybı için sahte semaglutid ürünleri akını ile sürekli boğuştuğu için bu başarı 2023'te iki ucu keskin bir kılıç olduğunu kanıtladı.

4. Eliquis

Şirketler: Bristol Myers Squibb, Pfizer
2023 satışları: 12,9 milyar dolar
Hastalıklar: Kapak dışı atriyal fibrilasyon, derin ven trombozu ve pulmoner emboli 

Bristol Myers Squibb ve Pfizer'ın kan sulandırıcı ilacı Eliquis, geçen yıl Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) kapsamında 2026'dan itibaren Medicare fiyat ayarlamalarına tabi tutulacak ilk 10 ilaçtan biri olarak seçildi. ABD'de Eliqius'un madde bileşimi patentinin süresinin 2026'da sona ermesi planlanıyor.

5. Biktarvy

Şirket : Gilead Sciences
2023 satışları : 11,8 milyar dolar
Hastalık : HIV

HIV ilaç satışları söz konusu olduğunda hiçbir ürün Gilead Sciences'ın Biktarvy'sine yaklaşamıyor. Gilead, uzun süredir HIV ilaç serisiyle ayakta duruyor.

6. Dupixent

Şirket: Regeneron ve Sanofi
2023 satışları: 11,6 milyar dolar
Hastalık: Atopik dermatit, astım, rinosinüzit, eozinofilik özofajit ve prurigo nodularis

2023'te Dupixent 11,6 milyar dolar kazandı, ilk 10'a girdi. Dupixent on yılın sonuna kadar 20 milyar dolar sınırını aşabileceği ve AbbVie'nin Humira'sı ve Merck'in kanser devi Keytruda'sıyla aynı seviyeye gelebileceği tahmin ediliyor.

7. Comirnaty

Şirket: Pfizer ve BioNTech
2023 satışları: 11,2 milyar dolar
Hastalık: Covid-19

2021'de Comirnaty, bir ilaç ürünü için tek bir yılda şimdiye kadarki en yüksek satış olan 36,8 milyar dolarlık satış üretti. 2023 yılında pandemi endemik aşamaya geçerken şirketler, aşılarına olan talebin hızla düşmesini tam olarak öngöremedi. 

8. Stelara

Şirket: Johnson & Johnson (J&J)
2023 satışları: 10,9 milyar dolar
Hastalık: Plak sedef hastalığı, sedef artriti, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit

J&J, Ocak ayındaki tam yıllık kazanç raporunda, 2023 yılı boyunca Stelara'nın dünya çapında yaklaşık 10,9 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiğini, pazar payını büyüttüğünü ve özellikle iltihaplı bağırsak hastalığında gücünü sürdürdüğünü belirtti.

9. Opdivo

Şirketler: Bristol Myers Squibb (BMS) ve Ono Pharmaceutical
2023 satışları: 10 milyar dolar
Hastalıklar: Melanom, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, malign plevral mezotelyoma, böbrek kanseri, klasik Hodgkin lenfoma, baş ve boyun kanseri, mesane kanseri, mikrosatelit instabilitesi-yüksek veya uyumsuzluk onarımı eksik kolorektal kanser, karaciğer kanseri, özofageal kanser, mide kanseri, gastroözofageal bağlantı kanseri

BMS'nin en büyük ikinci markası olan PD-1 inhibitörü 2023'te büyümeye devam etti, ancak aynı zamanda 2023'te dünyanın en çok satan ilacı haline gelen rakibi Merck & Co.'nun Keytruda'sının daha da gerisinde kalmaya devam etti.

10. Darzalex/Darzalex Faspro

Şirket: Johnson & Johnson
2023 satışları: 9,7 milyar dolar
Hastalıklar:  Multipl miyelom ve  hafif zincir amiloidoz

Deri altı formülasyonu Darzalex Faspro'yu da içeren Darzalex serisi, geçen yıl Johnson & Johnson'ın en büyük ikinci markasıydı. Multipl miyelom ilacı, 9,74 milyar dolarlık küresel satışla, ilaç ve tıp teknolojisi devinin bu yılki toplam gelirinin yüzde 11,4'ünü oluşturdu.

11. Eylea/Eylea HD

Şirketler: Regeneron ve Bayer
2023 satışları: 9,4 milyar dolar
Hastalıklar: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, diyabetik makula ödemi, retinal damar tıkanıklığı ve prematüritenin diyabetik retinopatisi

Yaşlanmaya bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) tedavi etmek için 2011 yılında onaylanmasının ardından Eylea (aflibercept), çeşitli oküler bozuklukların bakım standardı haline gelme konusunda nispeten serbest bir ilerleme kaydetti. 2013'te gişe rekorları kıran bir üründü ve 2020'de dünyanın en çok satan altıncı farmasötik ürünü oldu.

Sorun nihayet 2022'nin başlarında Roche'un Vabysmo için FDA onayı almasıyla ortaya çıktı. Piyasadaki ilk yılında, Vabysmo gişe rekorları kıran bir film haline geldi ve Eylea, satışlarının 2022'de 9,6 milyar dolardan 2023'te 9,4 milyar dolara ilk kez düşmesiyle sıkıntıyı hissetti.

12. Trikafta/Kaftrio

Şirket: Vertex Pharmaceuticals
2023 satışları: 8,9 milyar dolar
Hastalık: Kistik fibrozis

Vertex'in kistik fibroz (KF) hastalığına yönelik üçlü kombinasyon tedavisi Trikafta, 2023'ün tamamında 8,9 milyar dolarlık etkileyici bir satış geliri elde etti ve 2022'de elde ettiği tutara göre yüzde 16 arttı.

13. Gardasil/Gardasil 9

Şirket: Merck
2023 satışları: 8,9 milyar dolar 
Hastalık: İnsan papilloma virüsü 

İnsan papilloma virüsü (HPV) aşısı, 2023 yılı boyunca önemli bir büyüme kaydederek yıl genelinde yüzde 33'lük bir artışa ulaştı. Merck, üç aylık artışları özellikle Çin'deki güçlü küresel talebe ve ABD'deki "kamu sektörü satın alma modellerine" bağladı.

HPV'nin dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olmasının yanı sıra , virüs rahim ağzı kanseriyle bağlantılıdır ve diğer kanser türlerine de yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre , rahim ağzı kanseri 2022'de kanser kaynaklı ölümlerin dördüncü önde gelen nedeniydi ve HPV enfeksiyonu 2019'da dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadınlarda tahmini 690.000 yeni kanser vakasına neden oldu.

14. Skyrizi

Şirket: AbbVie
2023 satışları: 7,7 milyar dolar
Hastalık:  Plak sedef hastalığı, psoriatik artrit, Crohn hastalığı

AbbVie, büyük gişe rekorları kıran Humira'ya karşı ayrıcalık kaybına ve ardından gelen biyobenzer erozyona hazırlanırken, Skyrizi şirketin immünoloji tacını taşımak için seçtiği iki ilaçtan biriydi.

Humira patentini kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti ve plan işe yarıyor gibi görünüyor: Skyrizi ilk kez bu ilk 20 sıralamasına girdi. Geçtiğimiz yıl Skyrizi, yüzde 50'den fazla bir satış artışıyla kendini gösterdi.

15. Trulicity

Şirket: Eli Lilly
2023 satışları: 7,1 milyar dolar
Hastalık: Tip 2 diyabet

Eli Lilly'nin Trulicity (dulaglutide) ilacı, sekiz yıl üst üste muazzam bir büyümenin ardından 2023 yılında satışlarında yüzde 4'lük bir düşüşle nihayet inişe geçti.

Tek etkili bir glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) agonisti olan Trulicity, Novo Nordisk'in daha etkili Ozempic'i ve Lilly'nin Mayıs 2022'de onaylanan kendi çift etkili GLP-1/GIP yükseltmesi Mounjaro tarafından geride bırakıldığı için düşüş kaçınılmazdı.

16. Ocrevus

Şirket: Roche 
2023 satışları: 
6,38 milyar dolar İsviçre frangı (7 milyar dolar) 
Hastalık: Multipl skleroz 

Roche yöneticileri, Şubat ayında yaptıkları bir konferans görüşmesinde, ilacın 2023 yılında küresel ölçekte rakiplerine göre yüzde 24 pazar payıyla önde gittiğini açıkladı. 

Roche'un ilaç şefi Teresa Graham, "Dünya çapında tedavi gören 300.000'den fazla hastamız var. Ocrevus'ta gördüğümüz bu büyüme yalnızca yeni hasta payından değil, aynı zamanda diğer MS ilaçlarına kıyasla daha yüksek hasta tutma oranları görmemizden de kaynaklanıyor. Ocrevus için bu ivmenin devam etmesini bekliyoruz” dedi.

17. Spikevax

Şirket : Moderna
2023 satışları : 6,7 milyar dolar
Hastalık : Covid-19 

Moderna'nın Covid-19 Spikevax'ı, salgın sırasında on milyarlarca dolar kazanarak biyoteknolojinin kaderini hızla değiştirdi. Ancak geçtiğimiz yıl aşılama oranlarının hızla düşmesiyle birlikte Spikevax'ın satışları yüzde 64 ​​düşüşle 6,7 milyar dolara geriledi. Bu rakam, 2022'deki 18,4 milyar dolarlık rakamdan çok uzak.

18. Prevnar

Şirket: Pfizer 
2023 satışları: 6,4 milyar dolar  
Hastalık: Pnömokok hastalığı  

Covid-19 günlerinden önce Pfizer'in Prevnar serisi dünyanın en çok satan aşı grubuydu. Pnömokok aşıları, son yıllarda Pfizer'in kendi Covid aşısı Comirnaty ile ticari olarak eşleşemese de, uzun süredir şirket için güvenilir bir büyüme itici gücü oldu. 

19. Revlimid

Şirket: Bristol Myers Squibb 
2023 satışları: 
6,09 milyar dolar 
Hastalık: 
Multipl miyelom 

Revlimid, 2021'de 12,8 milyar dolar gelir elde ederek dünya çapında en çok satan altıncı ilaç oldu. Revlimid jenerikleri Mart 2022'de pazara ulaştı ve o zamandan bu yana ilacın yıllık satışları yarıdan fazla azaldı.

20. Entresto

Şirket: Novartis 
2023 satışları: 6,03 milyar dolar 
Hastalık: 
Kalp yetmezliği 

Novartis'in kalp yetmezliği ilacı Entresto, neredeyse on yıl içinde dünyanın en çok satan ilaçları sıralamasına ve şirketin kendi satış listelerinde üst sıralara yükseldi. 

Kaynak için tıklayınız

Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :
Manşetten

Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.

"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.

Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.