İnsan vücuduna gıda ambalajlarından 3 bin 600 farklı kimyasal sızıyor
Yeni yayınlanan bilimsel bir makalede araştırmacılar, gıda ambalajlarında kullanılan 14 bine yakın kimyasaldan 3 bin 600’ünün insan vücuduna sızdığını açıkladılar. Bu kimyasalların kan, saç ve anne sütünde tespit edildiği belirtildi
17 Eylül 2024 - 23:03

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology adlı bilimsel dergide pazartesi günü yayımlanan makale, gıda ambalajlarındaki kimyasalların, insan vücuduna hangi boyutta sızdığını ortaya koydu.

Gıda paketlemede kullanıldığı bilinen 14 bine yakın kimyasal maddeden 3 bin 601'inin, yani dörtte birinden fazlasının vücuda girdiği tespit edildi. Saç, kan ve anne sütünde bu kimyasallara rastlandı.

Araştırma için önce ambalajlardaki kimyasalların listesi çıkarıldı. Daha sonra küresel doku bankalarının veri tabanlarında bu maddelere bakıldı.

Metal, uçucu organik bileşikler, doğada çok uzun süre kalabildiği için "sonsuz kimyasallar" adıyla anılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) ve ftalatlar gibi endokrin sistemine zarar verip aralarında kanserin de olduğu hastalıklara yol açan pek çok madde bu kimyasallarda var.

“Muhtemelen en kötüsü geri dönüştürülmüş kağıt ve karton”

Çalışma, kimyasallarla hastalıkların ilişkisini doğrudan analiz etmiyor. Ancak bilim insanları, insan vücudunda bulunan kimyasal listesini ortaya çıkarmanın gelecekteki sağlık araştırmalarına faydası olacağını söylüyor. 

Makalenin yazarlarından Jane Muncke; "İnsan sağlığına olumsuz etki ettiği bilinen zararlı kimyasallar, ambalajdan sızıyor" diyor.  

Muncke, gıda paketleri arasında en fazla kimyasalın plastiklerden geldiğini belirtiyor. "Muhtemelen en kötüsü geri dönüştürülmüş kağıt ve karton" diyerek bu malzemelerden yapılmış paketlerdeki boyaların gıdalarla karışmaması gerektiğini vurguluyor.

Bilim insanları paketlerden gıdalara kimyasalların sızdığını yıllardır biliyordu. Bunun derecesiyse gıdanın ve ambalajın cinsiyle değişiyor.

"Gıdaları mikrodalga fırınına atmadan önce paketinden çıkarın" 

Yüksek sıcaklıklar sızmayı artırdığı için bilim insanları "Gıdaları mikrodalga fırınına atmadan önce paketinden çıkarın" diyor. 

Yağ ve asidite açısından zengin veya daha küçük kaplara sıkıştırılarak ambalajla daha çok temas eden gıdalar da daha fazla kimyasal emiyor. 

Diğer yandan, kimyasal tüccarları örgütü Amerikan Kimya Konseyi, araştırmayla ilgili bir açıklama yayımladı. Sözcü Erich Shea, üyelerinin malzemelerin güvenliği için kapsamlı analizler yaptığını savundu:

“Bu makale, kimyasalları geniş kategorilerle ayırmış. Her birinin özel kullanım alanı ve özelliği var, bu yüzden hepsini bir arada sınıflandırmak problemli” dedi.

Kaynak için tıklayınız

Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.

"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.

Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.